Alustame tulude deklareerimist!

Nii nagu juba paljud kevaded varem, tähendab ka 2011. aasta märtsikuu lõpp ühte olulist tähtaega iga füüsilise isiku maksuaastal. Nimelt 31. märtsiks tuleb esitada tuludeklaratsioon reeglina kõikidel füüsilistel isikutel, kes on saanud 2010. aasta jooksul Eestis maksustamisele kuuluvat tulu rohkem kui 27000 krooni või soovivad kasutada ettenähtud maksusoodustusi.

Elektrooniliselt läbi e-maksuameti saab tuludeklaratsioone esitama hakata juba 15. veebruarist.  

Tulude deklareerimisel väga suuri muudatusi ei ole. Küll aga peab arvestama, et 2010. aasta osas ei saa enam kasutada mõningaid varem kehtinud maksusoodustusi.

Näiteks ei saa maha arvata õppelaenu intresse, tasutud ametiühingu sisseastumis- ja liikmemaksusid ning erakondadele tehtud annetusi, mida veel 2009. aasta osas oli maksustatava tulu puhul võimalik kasutada. Lisaks on mõned väiksemad muudatused seoses eurole üleminekuga. Näiteks kuigi tulu veel deklareeritakse kroonides, siis tagastamisele või tasumisele kuuluv tulumaks arvutatakse juba eurodes.

Lisaks on muutunud maksusumma määramise ja tagastamise piir, mis on nüüd 50 krooni asemel 10 eurot (156,47 krooni). Juurdemaksmisele kuuluv maksusumma tuleb endiselt tasuda hiljemalt 1. juuliks või siis 1. oktoobriks juhul, kui maksustatava tulu hulgas on näiteks ka ettevõtlustulu või kasu vara võõrandamisest.

Kuna tuludeklaratsiooni esitamise tähtaeg on kiirelt lähenemas, siis on igal isikul oluline oma eelneva aasta tulude maksustamine läbi mõelda ning tuludeklaratsiooni esitamise kohustust või kasulikkust hinnata. Eriti hoolikalt peaks läbi mõtlema erinevad olukorrad, kus tegemist on olnud piiriülese liikumisega – näiteks elamise või töötamisega mõnes teises riigis. Sellisel juhul on oluline, et ei esitataks rutakalt Eesti tuludeklaratsiooni maksuameti poolt eeltäidetud andmetega, mis ei pruugi ega saagi alati arvestada kõigi tegelike asjaoludega.

Igal isikul on kohustus eeltäidetud andmed kriitiliselt üle vaadata, täpsustada ja vajadusel muuta. Sealjuures võib tihti olla oluline konsulteerida ka valdkonna spetsialistidega, et tagada maksukohustuse täitmine kõikides asjasse puutuvates riikides, vältida maksuintressi kogunemist Eestist alusetult saadud maksutagastuse eest ning kasutada ka maksimaalselt iga riigi kõiki maksusoodustusi ning –võimalusi. 

Artikli autor on Karin Neemsalu, Ernst & Young Baltic AS vanemkonsultant

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Ettevõtlusblog Ernst & Young

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad