Miks salastada PRIA toetuse saajaid?

9. novembril tegi Euroopa Kohus otsuse, milles tunnistas kehtetuks määruse sätted, millega kohustati avaldama füüsilise isikuna toetuse saanu andmed. Küsimus, kas isikuandmete avaldamine avaliku sektori toetuste jaotamisel on õigustatud, tõusis Saksamaal, kus Euroopa Põllumajanduse Tagatisfondi ja Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfondi vahenditest toetuse saajad ei olnud rahul nende isikuandmete avaldamisega põllumajandus- ja toiduameti veebilehel.

Toetuse saajate andmete avaldamiskohustus tulenes Euroopa Liidu (EL) määruste sätetest. Kaebajad leidsid aga, et andmete avaldamisega rikutakse nende ELi põhiõiguste hartast tulenevat põhiõigust isikuandmete kaitsele ja eraelu puutumatusele. Avaldamiskohustuse sätestamisega oli seadusandja seega loonud ohu põhiõiguste riiveks ning kohus pidi hindama, kas riive on õigustatud või mitte.

Kohtu ees seisis ülesanne kontrollida, kas ELi huvi tagada oma tegevuse läbipaistvus ja avaliku sektori vahendite optimaalne kasutamine kaalub üles toetusesaajate õiguse isikuandmete kaitsele ja eraelu puutumatusele. Kuigi kohtule arvamuse esitanud liikmesriigid, samuti Nõukogu ja Komisjon väitsid, et läbipaistvust toetuse saajate osas ei ole võimalik saavutada toetuse saajate õigusi vähem kahjustavate meetmetega, ei olnud see kohtu jaoks veenev. Kohus ei nõustunud, et muud toetusesaajaid vähem kahjustavad meetmed ei võimalda saada toetustest jagamisest piisavalt läbipaistvat pilti. Kohus otsustas, et määruste sätted, mis nõudsid füüsiliste isikute isikuandmete avaldamist veebis, on õigusvastased ning need tuleb tühistada.

Kohus tõi välja selge erandi juriidiliste isikute ja nendega seotud eraisikute suhtes. Euroopa Kohus leidis, et juriidiliste isikute puhul on andmete avalikustamine proportsionaalne ka siis, kui juriidilise isiku nime alusel on võimalik tuvastada füüsilisi isikuid. Seega tuleb juriidilise isiku nimel toetuse saajatel arvestada, et saadava toetuse suurused ja teave toetuse saajate kohta on avalik, ning sellega leppida.

Liikmesriikide seadusandjatel ja ametiasutustel tuleb lahendist lähtuvalt edaspidi toetuste läbipaistvuse tagamise eesmärgil isikuandmete avaldamise kohustust ette nähes leida tasakaalustatud lahendus. Selleks tuleb hinnata, kas leidub mõni isikuid vähem kahjustav tee läbipaistvuse saavutamiseks, näiteks isikustamata toetuste suurusjärkude avaldamise või isikustatud informatsiooni üksnes põhjendatud huvi korral kättesaadavaks tegemise näol.
Eestis on vastav diskussioon õnneks juba alanud.

Artikli autorid on Carri Ginter, advokaadibüroo SORAINEN partner ja vandeadvokaat
Veikko Puolakainen, advokaadibüroo SORAINEN vandeadvokaat

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Advokaadibüroo SORAINEN blog

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Tööriistad