Ukraina maksureform sai teoks

Ukraina Raada ehk parlament kiitis heaks esimese Ukraina maksuseadustiku, mis koondab  endasse maksukorralduse ja kõiki maksude maksmise reguleerivad sätted. See muudab alates järgmisest aastast oluliselt  majanduse maastikku.

Mitutuhat Ukraina ärimeest on proovinud mõjutada  „Majandusliku  Maidani“  mäsu stiilis ebasoodsate sätete vastuvõtmist riigisaadikute poolt.  Eriti  ärritasid  ärivaldkondade esindajaid maksuorganite  laiendatud õigused,  mida nad saavad teostada maksukontrollide käigus  ning maksuvõlgade  sissenõudmisel.

Vaatame, millised olulised  muutused ootavad Ukrainas tegutsevaid Eesti ettevõtjaid esimesest jaanuarist 2011.a.

• Vähendati riiklikke maksude arvu kümne võrra: siiani oli  neid 29, edaspidi 19, ning kohalikke makse 13lt 5le.

• Ettevõtte tulumaksu määra  vähendatakse 2011. aastal kuni 23%-ni ( praegu 25%), 2012 – 21%, 2013 – 19% ja 2014 aastast – 16%.

• Üksikisiku  tulumaksu määrad sõltuvad palga suurusest: kuni 10 miinimumpalga ulatuses maksustatakse tulu 15% tulumaksumääraga, seda summat ületav osa aga 17%-se tulumaksuga

• Alates  1. jaanuarist 2011 on käibemaksu (NDS) määr 17% praeguse 20% asemel

• Kuni 1. jaanuarini 2016 vabastatakse tulumaksust ettevõtted käibega kuni 3 mln grivnat aastas ja keskmise palgaga vähemalt kahe miinimumpalga määra ulatuses.

Muudatus puudutab ettevõtteid, mis on:

- asutatud peale 1. jaanuari 2011,
- kelle viimase kolme aasta kasum moodustas vähemalt 3 miljonit krooni ja töötajate arv 20 inimest,
-varem oli registreeritud  füüsilisest isikust ettevõtjaks lihtsustatud maksustamisega ja käibega  alla 1 miljoni grivna aastas ning töötajate arvuga kuni  50 inimest ( v.a. need, kelle tegevus on nüüd keelatud FIE-le)
- 50-80% kasumist energiasäästlike projektidest vabastatakse tulumaksust.

• 10-ne aastast tulumaksuvabastust saavad:
- Kolme- kuni viietärnilised  hotellid
- Kergetööstuse ettevõtted
- Taastuvallikatest saadud energiat müüdavad ettevõtted
- Laeva ja lennuki ehitusega tegelevad ettevõtted

• Lisaks vabastatakse 2015 .aasta lõpuni ka teatud investeeringud uutele tehnoloogiatele, mis võimaldavad elektrienergiat  säästa.

Lihtsustatud maksustamist võivad rakendada järgmisest aastast vaid füüsilisest isikust ettevõtjad, sealjuures on neil keelatud  tegutseda 20 tegevusalal, FIEdele tõsteti kuumaksu määra  ja see on seotud elanike arvuga  nende tegutsemise piirkonnas . Üldiselt oodatakse ettevõtjate massilist üleminekut  tavalisele maksuarvetusele ehk  palgakulude  ja ettevõtte kasumi arvestusele ja maksustamisele.

• Käibemaksukohuslased (NDS ) peavad esitama kõik deklaratsioonid elektrooniliselt, kuid samas säilib ka ülemineku perioodil võimalus esitada neid paberkandjal.

• Selgitusi, mida annab maksuamet ning samuti seaduse rakendamise juhendeid on võimalik maksumaksjal kohtus vaidlustada.

• Maksumaksjad reastatakse riskiastmete alusel ning lähtudes sellest viiakse läbi plaanilised kontrollid. Kõrge maksuriskiga ettevõtteid kontrollitakse igal aastal, madalama riskiga üks kord kolme aasta jooksul.

• Põhivara amortisatsiooni maksuarvestust peab edaspidi tegema lähtudes kümnest amortisatsiooninormi grupist ( praegu 4). Samuti on võimalik rakendada kiirendatud amortisatsiooninormide kasutamist ja põhivara ümberhindamist.

• Tõstetakse aktsiise kütusele ja gaasile, alkoholi ja tubakatoodetele

• Alates 1. jaanuarist 2012 jõustub kinnisvaramaks, mida arvestatakse korteritelt,  mille pind  ületab 120 m2  ja majadelt üldpinnaga üle 250 m2. Maksumäär varieerub aastas 1 - 2,7% miinimumpalgast sõltuvalt kinnisvara suurusest ja piirkonnast.

Maksuseadustiku vastuvõtmise peamine eesmärk oli korraldada ja stabiliseerida Ukraina maksukliimat, mis peab riigijuhtide plaanide kohaselt mõjutama ettevõtluse arendamist ja meelitama juurde enam välisinvesteeringuid.

Kas see õnnestub või mitte, ei oska praegu keegi ennustada, kuid  selline maksureform on igal juhul kauaoodatud samm Ukraina maksusüsteemi arusaadavuse ja läbipaistvuse suunas.

Artikli autor on Vadim Donchevski, Donoway Assurance partner ja vandeaudiitor

 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, EuroEast blogi Donoway

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Tarkvararobootika ja tööprotsesside automatiseerimine – millal see läbimurde saavutab?

Olles kuulnud tarkvararobootikast ja tööprotsesside automatiseerimisest (robotic process automation, RPA), hakkavad ettevõtted sageli mõtlema, kas peaks eelistama RPAd praeguste süsteemide uute funktsioonidega värskendamise või integreeritud lahenduste loomise asemel.

Merit Aktiva

Merit Aktiva on lihtne ja mugav pilvepõhine raamatupidamisprogramm, mis sobib nii proffidele kui algajatele. Uued kaasaegsed võimalused ja paljude tegevuste automatiseerimine hoiavad kokku aega ning teevad töö lihtsaks.

Valdkonna tööpakkumised

MERKO otsib raamatupidamise osakonda RAAMATUPIDAJAT

Merko Ehitus Eesti AS

18. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad