Euroni vaid loetud päevad

Euro tulekuni Eestis on jäänud aega vähem kui 100 päeva. Mida selle ajaga peaks oma ettevõttes veel tegema, et 1. jaanuaril euro tulekuks valmis olla?

 Deloitte tähelepanekute järgi on ettevõtete ettevalmistuse tase väga erinev. Ühelt poolt on see loomulik, kuna valdkonnad on erinevad ning kasutatavate infosüsteemide keerukus samuti. Näiteks pankade või telekommunikatsiooniettevõtete eurole ülemineku projekt on hoopis teistes mastaapides kui näiteks kinnisvarahaldusettevõttes.

Tänasel päeval on ka selliseid ettevõtteid, kes pole veel alustanud eurole ülemineku ettevalmistustega, samas väga suurel osal ettevõtetest on käimas juba infosüsteemide testimine ning koolitused.

Igal juhul soovitame nendel ettevõtetel, kes pole midagi teinud eurole ülemineku ettevalmistamiseks, alustada esimesel võimalusel. Seda isegi situatsioonis, kus kasutatakse standardtarkvara, puuduvad keerulised süsteemidevahelised seosed, sularahaga ei arveldata jne. On oluline võtta ühendust oma tarkvara tarnijaga/teenusepakkujaga ning koos analüüsida, millised tegevused on eurole üleminekuks vajalikud.

Kuid ka need ettevõtted/organisatsioonid, kes peavad juba 1. jaanuari hommikul opereerima eurodes, on väga erineval kaugusel oma euro ettevalmistustega. Kes alles teevad esimesi samme kaardistamaks, mida eurole üleminekuks vaja on, kes tegeleb testimisega ning konverteerimise detailse plaani koostamisega.

Mis on siis need tegevused, mida ettevõttel tuleks veel teha enne 1. jaanuari?

Kindlasti tuleb pühendada piisavalt palju aega testimisele, koostades põhjaliku testiplaani, mis hõlmab erinevaid testistsenaariume. Testimine tuleks läbi viia ka piisavalt varakult, et vigade avastamisel oleks võimalik veel parandusi teha. Praegu on veel aega mõelda välja ning vajadusel arendada konverteerimise kontrolli- ja võrdlusraporteid konverteerimise läbiviimise õigsuse kontrollimiseks.

Ning ära ei tohiks unustada ka plaan B vajadust. Kui ettevõttel on näiteks kauplused üle Eesti, mis avatakse 1. jaanuari hommikul, siis tuleks eurole ülemineku ettevalmistuse käigus läbi mõelda, mis saab siis, kui kassasüsteemide eurole üleminek õigeks ajaks ei õnnestu.

Mõned kuud enne 1. jaanuari on kasulik viia läbi ka euro valmisoleku audit, kus sõltumatu osapool vaatab üle ning annab hinnangu, kas ettevõte on tõepoolest eurole üleminekuks valmis ning vajadusel koostab ülevaate sammudest, mis tuleks teha valutuks eurole üleminekuks.

 Artilkli autor on Siret Maremäe, AS Deloitte Audit Eesti vanemkonsultant

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Finantsblog Deloitte

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Parima juhtimisaruandluse ja automatiseeritud raamatupidamisega majandustarkvara Suno365

Columbus Eesti on toonud turule uue täisfunktsionaalse majandustarkvara Suno365. Tegu on pilvepõhise ja kuutasulise majandustarkvaraga (ERP) ettevõtetele, kes hindavad kaasaegseid lahendusi taskukohaste kuludega.

Paindlik NOOM pakub erilahendusi

Üks korralik majandustarkvara on kohaldatav Teie ettevõtte soovide ja vajadustega. Astro Balticsi loodud majandustarkvaraga NOOM saate kindlad olla, et tarkvara suudab kaasas käia kõikide erisoovidega, mis Teie ettevõtte arenedes võivad tekkida.

Valdkonna tööpakkumised

KAARLI HAMBAPOLIKLIINIK otsib PEARAAMATUPIDAJAT

Tripod Grupp OÜ

30. november 2018

MAXIMA EESTI OÜ ootab oma meeskonda PALGAARVESTAJAT

Maxima Eesti OÜ

19. november 2018

Uudised

Tööriistad