Ettevõtja, avalda oma raamatupidamispõhimõtteid

Mõnikord tekib vajadus kiiresti leida andmeid, mis peaksid sisalduma tavalises äriühingu majandusaasta aruandes. Ma ei pea isegi silmas aruande arvnäitajaid ja suhtarve, vaid pigem raamatupidamis-arvestuslikke nüansse ning väljakujunenud tavasid.

Kuid nagu praktika näitab ei ole pahatihti ettevõtete aruanded koostatud selliselt, et saada vastust oma küsimustele ning arvestuspõhimõtete all on toodud vaid lühike RTJde ümberjutustus.

Tihtipeale tekib raamatupidajatel küsimusi, millele vastust ei ole võimalik leida Raamatupidamise toimkonna juhendites (RTJ) või seadustes. Neid valdkondi, kus võib küsimusi tekkida on mitmeid, ning autori audiitorpraktika käigus tekib neid järjest juurde.

Näiteks on tekkinud vaidluskohti vara liisingu osas, seda nii rendileandja kui ka rentniku poole pealt. On olnud vastakaid arvamusi erinevate agenditasude kajastamisel (kas bruto või neto meetod) ning näiteks ka ehituslepingute kajastamisel (peatöövõtja ja alltöövõtja kokkulepetest sõltuv müügitulu kajastamise meetod).

Kui mõni tehing on erinevate isikute poolt tehtud ja kajastatud sarnaselt, siis on loogiline lugeda seda väljakujunenud praktikaks, mida saaksid ka teised järgida.

Tavaliselt kliendid küsivad meilt: „Aga kuidas teised teevad ning mis on turupraktika?“ Tihti saame neile ka paralleele tuua ning näidata kuidas turul teatud asju tehakse, kuid vahel ei ole see võimalik meie turu väikese mahu ning nooruse tõttu. Siis on meil võimalik kasutada oma rahvusvahelises võrgustikus olevaid teadmisi, kuid sageli ei pruugi see nii lihtne olla.

Kuni selle  aasta alguseni kehtis Eestis süsteem, mille järgi raporteerisid äriühingud oma finantsnäitajad enamasti pabervormis. Aastaaruannete formaat oli väga erinev ning sõltuvalt ettevõttest oli ka informatsiooni kvaliteet väga erinev. Olgem ausad, paljude ettevõtete jaoks on riigile oma aastaaruannete esitamine lihtsalt üks seadusega pandud kohustus, mida nad peavad täitma.

Elektroonilise aruandlussüsteemi tulek on selge samm aastaaruannete formaadi ühtlustamise suunas. Kuid kas see tagab ka esitatava informatsiooni kvaliteedi?

Autori arvates tõstab uus süsteem kindlasti informatsiooni kvaliteeti, kuna elektroonilises formaadis esitatavat informatsiooni on parem süstematiseerida ja analüüsida, kuid ilmselt see ei mõjuta oluliselt informatsiooni täielikkust.

Autori soovitus on, et kui ettevõtted avalikustaksid selgemalt ja põhjalikumalt oma arvestuspõhimõtted ja –eripärad, siis oleks enam võimalik aru saada millised on turupraktikad ning oleks võimalik nö „laiemas ringis“ diskuteerida juhendites täpselt reguleerimata küsimustes.

Ehk siis iga ettevõtja või raamatupidaja omaks palju paremat juurdepääsu oma valdkonna turupraktikale.

Kuidas kõike seda kokku saab korjata, süstematiseerida ning avalikkusele kättesaadavaks teha – see on küsimus ja väljakutse meie uuele elektroonsete aruannete süsteemile.

Artikli autor on Ernst & Young Baltics juhtivkonsultant Konstantin Kekišev.


 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Ettevõtlusblog Ernst & Young

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

Dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem

Ellrex digidoc on ettevõtte dokumentide haldus- ja arhiveerimise süsteem mis on eraldatud raamatupidamise programmist.

Majandustarkvara RAPID

Tarkvaraga RAPID saate korraldada keskmise või väikese ettevõtte raamatupidamise ja majandusarvestuse - laoarvestus, palgaarvestus, teenindus, üüriarvestus, jm. RAPIDi tasuta versiooniga saab töö tehtud üksikettevõtja, alustav ettevõte või mittetulundusühing.

Valdkonna tööpakkumised

PLAYTECH ESTONIA OÜ is hiring a SENIOR ACCOUNTANT in Tartu

Playtech Estonia OÜ

04. jaanuar 2019

Uudised

Tööriistad