Kas sel aastal tuleb uus Skype’i tehing?

Peaaegu viis aastat tagasi müüdi Skype eBayle. See müügitehing oli tol ajal veel üks positiivne sõnum Eesti kohalikule ühinemiste ja ülevõtmiste (M&A) turule. Skype’i müük eBayle oli buumiaegsete M&A tehingute pärl – müüjate poolt dikteeritud turul ületas kõrge müügihind kõiki prognoose. 2010. aastal on Eesti M&A turg uue Skype’i tehingu (l)ootuses.

Majanduskriisiaegses 2009. aasta septembris jõudis eBay kokkuleppele suure osa Skype’i müügis investoritegrupile, mida juhtis USA riskikapitalifirma Silver Lake Partners. Nimetatud tehing toimus globaalse M&A madalseisu põhjas. Pärast seda on majanduslik olukord maailmas hakanud paranema. Analüütikud pakuvad sel aastal Eesti majandusele üldiselt languse peatumist või väikest kasvu, ent mis hakkab toimuma M&A turul?

Bloombergi(1) poolt eelmise aasta lõpus avaldatud 2010. aasta väljavaadete raporti järgi peaks M&A aktiivsus taastuma seoses üldise majanduse taastumisega, kuid arusaadavalt väljendatakse optimismi väga ettevaatlikult. Globaalsed M&A turud on järjekindlalt kukkunud kaks aastat järjest. Tehingute mahud olid 2009. aastal nimetatud raporti järgi 60% väiksemad kui 2007. aastal.

Peamiste turu taastumise teguritena nähakse finantsturgude stabiliseerumist, finantseerimistingimuste paranemist ning kodumaise konkurentsi kasvu, mis sunnib ettevõtteid kasvupotentsiaali M&A kaudu otsima. Sellega seonduvalt nähakse peamiste kasvusektoritena energia- ning finantsvaldkonda. Regioonidest ennustatakse aktiivsust kõige rohkem Aasiasse. Ida-Euroopas, sh Baltimaades, ennustatakse kõige aeglasemat turu aktiveerumist.

Jätkub makseraskustes ettevõtete ja varade ostutrend, mida nägime viimasel kahel aastal. Samamoodi ennustatakse ka ümberstruktureerimise käigus ettevõtete teatud tegevusvaldkondade müüke. Loodetakse ka riskikapitalitehingute tõusu, kuid seda eelkõige Aasias ja Põhja-Ameerikas.

Tõenäoliselt on samad trendid tulemas ka Eesti M&A turul, arvestades mõningaid regioonist sõltuvaid iseärasusi. M&A tehingute maht vähenes Eestis sarnaselt kogu maailmas valitseva suundumusega. Seda näitab ka konkurentsiametile esitatud koondumise teadete esitamise arv, kui võrdleme aastaid 2007, 2008 ja 2009 (vastavalt 34, 27 ja 17).

Võib arvata, et ka Eestis jätkub makseraskustes ettevõtete müügi trend, samuti selliste ettevõtete müük, mis ei ole veel makseraskustes, kuid millel on näiteks likviidsusprobleemid. Kuna ostjad dikteerivad sellistel juhtudel turgu, siis on ka müügiprotsessid kiiremad ning lepingu objektiks olevat ettevõtet puudutavate laiaulatuslike kinnituste asemel on tihti määravaks vaid hind ja maksmise tingimused. Müüjate hinnaootused on langenud ja seega võib loota ettevõtete väärtuse õiglasemat hindamist. Sellega seoses võib positiivsete trendidena kohalikul M&A turul esile tõsta viimaste kuude märke, kus Soome ja Rootsi päritolu keskmise suurusega ettevõtted, kes peavad Balti regiooni peaaegu koduturuks, on strateegiliste investoritena hakanud ostuhuvi ilmutama.

Selle huvi peamisteks põhjusteks on kohalike ettevõtete madalad hinnatasemed, asjaolu, et potentsiaalsed investorid ei ole kahe aasta jooksul investeeringuid teinud ning eriti just finantseerimisvõimaluste taasavardumine Põhjamaades. Arvestades eelnevat kogemust, on oodata Põhjamaade investorite aktiveerumist Eesti M&A turul, kuna käesolev aasta on turuosa suurendamise aeg konkurentide väljaostmise kaudu, ning paljudes valdkondades on võimalusi konsolideerumiseks.

Lisaks ülaltoodud globaalsetele kasvuteguritele võib loota, et Eesti M&A turgu ergutavad ka jätkuv maksusüsteemi stabiilsus ning lootus euro peatsele kasutuselevõtule, mis viib majanduskeskkonna stabiilsemale alusele, ja seega tõstaks ka Eesti usaldust välisinvestorite silmis, võrreldes eelkõige ülejäänud Baltimaadega.

1 2010 M&A Outlook by Bloomberg. Raport koondab enam kui 250 maailma finantsturgude spetsialisti arvamuse.

Artikli autorid on Pekka Puolakka, advokaadibüroo Sorainen juhtivpartner ja Kadri Kallas, advokaadibüroo Sorainen vandeadvokaat

 

Osale arutelus

  • Lemmi Kann, Advokaadibüroo SORAINEN blog

Toetajad:

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Raamatupidajat sotsiaalmeedias

RSS
Palgakalkulaator
Maksuvabastus (kuu)
Maksuvabastus (aasta)

Toetajad:

Tarkvara

SimplBooks – kõige lihtsam raamatupidamis-
tarkvara

SimplBooksi veebipõhine raamatupidamistarkvara on oma lihtsuse ja soodsa hinna poolest mõeldud just eelkõige väikeettevõtetele. Meid kasutab üle 2500 ettevõtte ja raamatupidaja.

Lihtne äritarkvara juhile

BudgetMatador on juhi töölaud ettevõtte rahaasjade haldamiseks. Rakendus optimeerib juhi ning raamatupidaja vahelist koostööd ning annab juhile mõeldud ülevaate ettevõtte finantsolukorrast.

Valdkonna tööpakkumised

PricewaterhouseCoopers otsib RAAMATUPIDAJAT

PricewaterhouseCoopers AS

04. veebruar 2019

Uudised

Tööriistad